Mersin’de Tarımsal Ürün Çeşitliliği Artıyor, Yerli Üretim Güçleniyor
6’sı Tescilli, 10 Yeni Ürün Çeşidinin Tanıtımı Yapıldı
Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Erdemli İlçemizde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından İlimizde tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen ve tescili yapılan 2 mandarin çeşidi, 4 muz çeşidi ile çalışmaları devam eden 3 turunçgil ve 1 keçiboynuzu olmak üzere 10 yeni geliştirilen meyve çeşidinin tanıtım programına katıldı.
Vali Pehlivan, yaptığı basın açıklamasında; “Bugün Erdemli İlçemizde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsündeyiz. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 1944 yılında kurulmuş 81 yıldır tarım sektörüne hizmet etmektedir.
Enstitünün temel amacı ürün ıslah etmek, ürün geliştirmek ve geliştirilen ürünleri uygulama bahçelerinde yetiştirmek suretiyle bunları tarım literatürüne, tarım sektörüne kazandırmaktır.
Bugün çok önemli bir vesileyle buradayız. Yıllardır enstitü bünyesinde çalışan bilim insanlarının, akademisyenlerimizin laboratuvarlarda ve tarım alanlarında yapmış olduğu çalışmalar neticesinde tescili gerçekleştirilen 6 ürünün tanıtımını yapmak üzere bir araya geldik.
Bu ürünlerin 2’si Alarin ve Aladen isimli mandarin, Baba Baysal, Şeker Filiz, Alata Barışı, Poyraz 46 isimli 4 tanesi de muz çeşidinden oluşmaktadır.
Ayrıca çalışmaları devam eden 1 Kayabodur isimli keçiboynuzu çeşidi, 3’ü de turunçgil türünde olmak üzere toplamda yeni geliştirilen 10 ürün çeşidiyle ilgili değerlendirme toplantımızı yaptık, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar ve kat edilen aşamalar hakkında bilgiler aldık.
Bu vesileyle yeni ürünlerimizin tarım sektörüne ve çiftçilerimize tanıtımını gerçekleştirdik.
6 yeni ürünün bütün işlemleri tamamlandı. Tescilleri gerçekleşti ve bugün itibariyle tarım sektörüne kazandırılmış oldu.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulduğu günden bu yana 450’nin üzerinde proje çalışması yapılmıştır.
Bugüne kadar tescil edilen 10’un üzerinde meyve çeşidi, yeni çeşit ve ürün varken 6 ürün daha sektöre kazandırılıyor. Sebzeyle ilgili alandaki ürün ıslahı ve ürün çeşitlendirme çalışmalarını da kattığımızda bugüne kadar tarımsal üretime 100’ün üzerinde yeni ürün çeşidi kazandırılmış durumdadır.
Mandarin ve muz türlerinin bütün deneme üretimleri yapıldı. Bu ürünlerimizin hem laboratuvar testleri hem de alanda dayanıklılık, sürdürülebilirlikle ilgili bilimsel araştırmaları yapıldı. Bundan sonraki aşamada bunların yaygın üretimiyle ilgili çalışmalar sürdürülecektir. Mersin’imizde bugüne kadar geliştirilen türler çiftçilerimiz ve üreticilerimiz tarafından kabul görmüş ve üretime alınmıştır.
Mersin’imize narenciyenin başkenti diyoruz. özellikle de limonda, Türkiye'de üretimi 1. sırada olan Erdemli başta olmak üzere, İlimizde narenciye üretimimiz yaygındır. Keza, İlimiz muz üretiminde de Türkiye'de birinci sıradadır.
Enstitümüzde yapılan ıslah ve ürün geliştirme çalışmalarının temel amacı ömrü daha uzun, daha verimli, daha kaliteli, daha lezzetli ve zararlılara karşıda dirençli ürünler geliştirmektir. Narenciye ve muz çeşidindeki yeni türleri tercih eden çiftçilerimiz üretim hacminde artış ve avantaj elde edecek, daha kaliteli ürünler yetiştirmiş olacaktır. Elbette ki geleneksel olarak üretilen ürünler var. Bununla birlikte enstitümüz tarafından çeşitli testlerden geçirilen bu yeni ürünlerin iklim şartlarına,zararlılara karşı dayanıklılığının daha fazla olduğu,daha sürdürülebilir olduğu, uzman akademisyenlerimiz tarafından ifade edilmiştir. Bu durumun çiftçilerimize, üreticilerimize olumlu yansıyacağına inanıyorum.
Tanıtımını yaptığımız yeni tür tarım ürünlerimiz olan mandarinin ve muz meyvelerinin ilk hasadını da bugün gerçekleştirdik.
Yeni çeşit ürünlerin hem ilimizin hem de ülkemizin tarım ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu konuda emeği geçen bütün akademisyenlerimize, idarecilerimize, enstitü bünyemizde çalışan bütün ekibimize, teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren enstitümüze Bakanlığımız tarafından sağlanan desteklerden dolayı da başta sayın Tarım ve Orman Bakanımız olmak üzere Bakanlığımızın ilgili bütün birimlerine teşekkür ediyorum. Bu yeni türlerin tarım sektörüne, ülkemize, İlimize ve emektar çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi
Programda Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Nevzat Zayim tarafından Vali Pehlivan’a ‘Doku Kültüründe Geliştirilen Kahve Fidesi’ ve ‘Muz Fidesi’ takdim edildi.
Vali Pehlivan, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Nevzat Zayim ve Enstitü araştırmacılarına başarılı çalışmalarından dolayı plaket takdim etti.
Tanıtım toplantısının ardından Vali Pehlivan ve beraberinde heyet, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü içerisinde bulunan muz serası ve mandarin bahçesinde yetiştirilen ilk ürünlerin hasadını gerçekleştirdi.
Programda İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Nevzat Zayim, Fidan Üreticileri Alt Birliği Başkanı Serdar Şendağ, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından arge çalışmalarını yürüten Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü araştırmacıları geliştikleri ürünler ile ilgili tanıtım sunumları gerçekleştirdi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yeni tarım ürünleri;
Yeni Geliştirilen ve Tescili yapılan Mandarin Türleri 🌱
🍊Alarin
İnce kabuklu ve iri meyveli bir mandarin çeşididir. Geç mevsimde lezzetli mandarin üretimi imkanı vardır.
🍊Aladen
Orta büyüklükte meyvelere sahip olan çekirdeksiz mandarin çeşididir. Lezzetli ve yüksek aromalı bir tadı vardır.
Yeni Geliştirilen ve Tescili yapılan Muz Türleri🌱
🍌Mutant 437 (Baba Baysal)
Yalancı gövde uzunluğu 339. 00 cm, yalancı gövde çevresi 93.00 cm, tarak sayısı 13.93 adet, hevenk ağırlığı 48.34 kg, meyve ağırlığı 166.86 g, meyve uzunluğu 141.43 mm, meyve çapı 39.25 mm olarak belirlenmiştir. Dip sürgünlükten çiçeklenmeye kadar geçen toplam gün sayısı 227 gün ve çiçeklenmeden hasada geçen süre ise 158 gün olarak belirlenmiştir
🍌Mutant 525 (Poyraz 46)
Yalancı gövde uzunluğu 320.00 cm, yalancı gövde çevresi 86.33 cm, tarak sayısı 13.75 adet, hevenk ağırlığı 45.36 kg, meyve ağırlığı 119.42 g, meyve uzunluğu 133.56 mm, meyve çapı 35.33 mm olarak belirlenmiştir. Bu özelliklerin yanında uzun meyve sapı (40.67 mm), orta kalın kabuklu (3.31 mm) ve meyve et sertliği olgunlaşma öncesi orta ve sonrası ise yumuşak olarak belirlenmiştir. Dip sürgünlükten çiçeklenmeye kadar geçen toplam gün sayısı 221 gün ile kısa ve çiçeklenmeden hasada geçen süre ise 158.67 gün olarak belirlenmiştir.
🍌Mutant 154 (Alata Barışı)
Yalancı gövde uzunluğu 316.33 cm, yalancı gövde çevresi 88.33 cm, tarak sayısı 14.33 adet, hevenk ağırlığı 43.19 kg, meyve ağırlığı 150.37 g, meyve uzunluğu 136.33 mm, meyve çapı 31.22 mm olarak belirlenmiştir. Bu özelliklerin yanında orta meyve sapı (32.00 mm), kalın kabuklu (4.33 mm) ve meyve et sertliği olgunlaşma öncesi sert ve sonrası ise yumuşak olarak belirlenmiştir. Dip sürgünlükten çiçeklenmeye kadar geçen toplam gün sayısı 246.33 gün ve çiçeklenmeden hasada geçen süre ise 125.00 gün olarak belirlenmiştir.
🍌Mutant 432 (Şeker Filiz)
Yalancı gövde uzunluğu 228.33 cm, yalancı gövde çevresi 90.67 cm, tarak sayısı 13.67 adet, hevenk ağırlığı 35.13 kg, meyve ağırlığı 80.29 g, meyve uzunluğu 123.89 mm, meyve çapı 34.22 mm olarak belirlenmiştir. Bu özelliklerin yanında uzun meyve sapı (33.00 mm), orta kalın kabuklu (2.74 mm) ve meyve et sertliği olgunlaşma öncesi sert ve sonrası ise orta olarak belirlenmiştir. Dip sürgünlükten çiçeklenmeye kadar geçen toplam gün sayısı 205.67 gün ve çiçeklenmeden hasada geçen süre ise 194.67 gün olarak belirlenmiştir.
Çalışmaları Devam Eden Turunçgil Çeşitleri 🌱
🍊A-231
İnce dokulu, aromalı ve albenisi yüksek, piyasada rağbet gören sulu bir çeşittir. Ticari çekirdeksiz sınıfında yer almaktadır.
🍊Y-231
Hafif basık, koyu turuncu kabuk renkli ve sert dokulu bir çeşittir. Ticari çekirdeksiz olan çeşitin, kabuğu kolay soyulabilirdir.
🍊 AY-33
Kolay soyulabilen, kamkat görünümlü, koyu turuncu renge sahip süs mandarinidir. Tam olarak çekirdeksiz bir çeşittir.
Kamkata alternatif olarak hem süs bitkisi olarak değerlendirilebilecek hem de meyveleri kabuğu ile birlikte yenilebilecek aromalı bir çeşittir.
Çalışmaları Devam Eden Keçiboynuzu Türü🌱
🌿Kayabodur
Ülkemizde ıslah edilen ilk çeşittir. Aroması yüksek pekmez üretiminde ve sofralık olarak kullanılmaya uygundur.
Programa; Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İlçe birim amirleri, meslek odalarının, kooperatiflerin, STK’lerin temsilcileri, çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız katıldı.