Valimiz Ali Hamza Pehlivan, Mersin Valiliğimizin himayesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programına katıldı.
Yenişehir Hüseyin Polat Özel Eğitim Okulu’nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan programda konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan; ‘‘Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bugün vesilesiyle engelli bireylerimizin, kardeşlerimizin sahip olduğu hakları, yaşam standartlarını yeniden değerlendirdiğimiz, değerlendirmemiz gereken bir gündür.
Bugün engelli bireylerimizi aileleri ile birlikte kendilerini ifade edecekleri çeşitli etkinlikler düzenlemek suretiyle iyi ve güzel vakit geçirmelerini sağlamamız gereken bir gündür. Bununla birlikte hem sorumlu birimler ve kurumlar olarak hem de vatandaşlar olarak muhakeme ve muhasebe yapmamız gereken de bir gündür. Zira engelli kardeşlerimiz, hiçbir ayrım gözetmeksizin toplumumuzda ve dünyada yaşayan her birey gibi temel haklara sahiptir, bu temel haklarını yaşayabilme özgürlüğüne haizdir.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilmiş ve dünya genelinde icra edilmeye başlanmış olan bir gündür. Ülke olarak bizler de birtakım uluslararası sözleşmelerin altına imza atmış durumdayız. Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS) bunlardan birisidir. Anayasa ve yasalar çerçevesinde çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. 2005 yılında Engelliler Hakkında Kanun yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Uluslararası sözleşmeler, anlaşmalar, anayasamız ve yasalarımız engelli bireylerimizle ilgili yapmamız ve yapılması gerekenler hakkında genel çerçeveyi ortaya koymaktadır.
Hepimiz biliyoruz ve bilmemiz gerekiyor ki asıl ölçü vicdanlarda, zihinlerde; asıl çerçeve kalplerde, gönüllerdedir. Kanunlar elbette ki belli düzenlemeleri içeriyor, belli vizyonları ortaya koyuyor. Bununla birlikte günlük yaşam içerisinde sadece sorumlu kurumlara, birimlere değil her birimize engelli kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın, bireylerimizin yaşam standartlarını her geçen gün daha iyi hale getirmek için belli görevler, sorumluluklar düşmektedir. Bu maksatla 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi, 3 Aralık 2021 Dünya Engelliler Günü’nde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilmiştir. Bu belge ile süreç içerisinde elde edilen tecrübeler, yapılan ve yapılması gereken işler, faaliyetler, atılması gereken adımlar daha da netleştirilmiştir.
2030 Engelsiz Vizyon Belgesi, ülkemizin engellilik konusundaki topyekûn yaklaşımını
yansıtarak tüm politika, program ve hizmetlerde engellilik konusunun hak temelli ve içermeci bir anlayışla ele alınmasını amaçlamaktadır.
2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nde; İçermeci ve Erişilebilir Toplum, Hakların Korunması
ve Adalet, Sağlık ve İyilik Hali, Kapsayıcı Eğitim, Ekonomik Güvence, Bağımsız Yaşam, Afet ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar, Uygulama ve İzleme olmak üzere 8 politika alanı üzerine inşa edilen 8 amaç, 31 hedef ve 107 eylem alanı belirlenmiştir.
2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin eylem planları ile hayata geçirilmesi planlanmıştır.
2023-2025 Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı; güçlü koordinasyon, çok taraflı iş birliği ve engelli bireyleri temsil eden sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile engelli bireylerin engellilikten kaynaklı ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran faaliyetleri içermektedir.
Öncelikle engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin yalnız olmadığı, engellilerimizin acıma değil anlayış beklediği, dışlama değil kapsayıcılık beklediği, görmezlikten gelinmek değil tam tersine yaşamı birlikte inşa etmenin gerektiği anlayışı ortaya konulmuştur. Bu maksatla ailelerimiz odak noktası olarak belirlenmiştir. Ailelerimizin yalnız olmadığı anlayışıyla onları destekleyici, engelli bireylerimizin eğitimden sağlığa, bütün kamu hizmetlerinden en etkin, en verimli şekilde faydalanmasıyla ilgili adımlar atılmıştır.
İlimizde, 27 Özel Eğitim Okulumuz Var.
Bugün geldiğimiz nokta itibariyle ekonomik, sosyal, eğitim anlamında destek sağlamak maksadıyla pek çok uygulama hayata geçirilmiştir.
Mersin İlimizde özel eğitime yönelik 6 anaokul, 15 uygulama okulu, 1 işitme engelliler ilkokulu, 1 işitme engelliler ortaokulu, 3 meslek okulu ve 1 meslek lisesi olmak üzere toplam 27 özel eğitim
okulumuz hizmet vermektedir.
Bu okullarımızda 1.090 özel eğitim öğretmenin rehberliğinde 15 bin öğrencimiz
eğitimlerine devam etmektedir.
Bunun yanında engelli vatandaşlarımızın çalışma hayatı içerisinde yer alabilmelerine
kolaylık sağlamak amacıyla, kamuda ve özel sektörde istihdam edilebilmelerinin önünü açmak gayesiyle çeşitli destek ve ayrıcalıklar tanınmaktadır.
Bu kapsamda Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ile kamuda istihdam imkânı
sağlanması, Halk Eğitim Merkezleri, Türkiye İş Kurumu, KOSGEB gibi kamu kurumlarında
açılan meslek edindirme kurslarını bitiren engelli bireylere işe yerleştirmede öncelik verilmesi, İş-Kur tarafından hibe desteği imkanının tanınması gibi çeşitli destekler sunulmaktadır.
İlimiz genelinde biri kamu 10’u özel olmak üzere 11 yatılı bakım merkezimizde 984 engelli kardeşimizi misafir etmekteyiz. Bu merkezlerimizde engelli kardeşlerimizi en iyi şartlarda ağırlanmaktadır.
Çalışma hayatında yer alamayacak durumda olan engelli vatandaşlarımıza, evde bakım hizmeti kapsamında destek olunmaktadır.
Bu kapsamda halen 17.402 vatandaşımıza bu konuda düzenli olarak maddi ve manevi destek sağlanmaktadır.
Engelli kardeşlerimize hünlük yaşamında çeşitli kolaylıklar sağlayan engelli kimlik kartından da hizmetin başladığı 2007 yılından günümüze 33.173 engelli kardeşimiz kimlik kartının avantajlarından yararlanmalarını sağlanmıştır.
Elbette engelli kardeşlerimize ve kıymetli ailelerine yapılan her türlü desteği asla bir lütuf olarak görmüyor, bu hizmetleri hakkın teslimi yaklaşımı ile yerine getiriyoruz. Bu ve benzeri uygulamalar, getirilen kolaylıklar sadece kanunlar, yönetmelikler öngördüğü için değildir. Bu konuda ne kadar çok adım atarsak az kalır. Ne kadar çok engelli kardeşlerimizin lehine uygulamalar yaparsak yine de az kalır. Engellilerimizin sosyal ve ekonomik şartlarını iyileştirmek ger şeyden önce vicdani sorumluluğumuzdur.
Bu günler vesilesiyle engelli kardeşlerimizle ilgili yapılması gerekenleri daha da detaylı bir şekilde vurguluyor, hatırlatıyoruz. Bu farkındalığın belli günlerle kısıtlı kalmaması, 365 gün var olması gerektiğini ifade ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin yolda, kaldırılda, trafikte, sosyal hayat içerisinde erişebilirliğini nasıl kolaylaştırabiliriz ve daha iyi hale getirebiliriz anlayışıyla hep birlikte mücadele vermemiz gerekmektedir. Bu çabayı sevgi diliyle, saygı ve hoşgörü anlayışıyla ortaya koymalıyız.
Azim, Engellerden Daha Güçlüdür.
Her şeyden önce bütün bu duygu, olumlu düşünce ve yaklaşımlar hepimizin temel vicdani sorumlulukları arasında yer alıyor, yer almalıdır. Her birimiz bu hayatta çeşitli şartlar altında yaşamımızı sürdürmeye gayret ediyoruz. Değişik yollardan geçiyoruz. Değişik zorluklarla karşılaşıyoruz ama biliyoruz ki azim engellerden daha güçlüdür. Azmettikçe ve çabaladıkça engeller ortadan kalkıyor. Engelli bireylerimiz, imkân tanındıkça, sevginin gücüyle çok güzel, çok önemli, takdire değer başarılar elde etmektedirler. Bunun içindir ki, “Sevgi varsa engel yoktur” diyoruz.
Engelli kardeşlerimiz, yüreklerindeki enginliği, sonsuzluğu sanatta, edebiyatta, toplumun diğer alanlarında göstererek çok güzel işler başarmaktadır. Bize düşen sosyal ve ekonomik yaşama her geçen gün daha fazla dahil olmalarını sağlamaktır.
Yalnız Değilsiniz, Bir ve Beraberiz.
Devletimiz, bütün kurum ve kuruluşlarıyla, kamu görevlileriyle her zaman yanınızdadır, yanınızdayız. Yalnız değilsiniz. Bir ve beraberiz. Bu toplumda güzel Türkiye'mizde birlikte yaşıyoruz. Ülkemizin güzelliklerine sizler güzellik katıyorsunuz. İyi ki varsınız. Sizlerle gurur duyuyoruz. Sizleri seviyoruz ve her daim sizlerle ilgili çalışmalar,faaliyetler içerisinde bulunmak sizlerin yanında olmaktan da büyük mutluluk ve memnuniyet duyuyoruz.
Bu duygularla bugünümüzün hayırlara, iyiliklere vesile olmasını diliyorum. Engelli bireylerimizin, kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın 3 Aralık Engelliler Günü’nü kutluyorum. Ailelerle birlikte gönüllerince kendilerini en iyi şekilde ifade edebilecekleri günler, haftalar, yıllar, yarınlar diliyorum.’’ dedi.
Vali Pehlivan program sonrasında, Mezitli Özel Eğitim Uygulama Okulu koordinatörlüğünde, Yenişehir Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu, Akdeniz Özel Eğitim Uygulama Okulu, Akdeniz Özel Eğitim Anaokulu, Toroslar Mersin Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Uygulama Okulu ortaklığında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında öğrenciler tarafından hazırlanan “Kapsayıcı Doğa Eğitimi ile Engelleri Kaldıralım” projesi ile atık ürünlerden ürettikleri ürünlerin sergilendiği “Geri Dönüşüm Defilesi”ni izledi.
Proje ile öğrencilerin sahip olması gereken adalet, saygı, sorumluluk değerleri temelinde, onlara yaparak yaşayarak, toplumla bütünleşik ve kapsayıcı bir eğitim modeli ile sıfır atık, temiz çevre temalarıyla farkındalık oluşturmak ve doğa bilinci kazandırmak amaçlanmıştır.
Program, Nihat Sözmen Engelli Bakım Merkezi Korosu ve özel eğitim öğrencilerinin sahne gösterileri ile devam etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde; il genelinde ilkokul düzeyinde resim, ortaokul düzeyinde şiir ve lise düzeyinde kompozisyon kategorilerinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim eden Vali Pehlivan, öğrencileri tebrik ederek başarılar diledi. Etkinlik günün hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
Programa; Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Naci Yılmaz, STK temsilcileri, engelli bireylerimiz, aileleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.